Hoe warmt het water in een zwembad op en wat verbruikt dat?

Hoe warmt het water in een zwembad op en wat verbruikt dat?

Het klimaat in de Benelux staat niet meteen bekend voor haar tropische temperaturen. Al hebben we de laatste jaren wel al van enkele zwoele zomers genoten. Maar om van april tot oktober van het zwembad te genieten is een verwarmd zwembad een must. Vooral in het voor- en najaar is een watertemperatuur van 30°C en hoger aangenaam.

In de zomer gebruiken we het zwembad vooral om af te koelen en is een watertemperatuur tussen 26°C en 29°C voor velen meer dan voldoende. 

Maar hoe zorg je nu voor de ideale watertemperatuur? We nemen je mee onder water voor een warme plons!

Manieren om je zwembadwater te verwarmen

Om je zwembadwater te verwarmen dien je eerst te bepalen welke bron je wil gebruiken om te verwarmen. Je kan hierin kiezen voor elektriciteit, gas, mazout of met een aardwarmtepomp. Een combinatie tussen deze is ook mogelijk natuurlijk. De tweede vraag is of het hele jaar door wenst te zwemmen of enkel van april tot oktober.

Elektrische warmtepomp

Zo heb je de elektrische warmtepompen die standaard door Compass Pools worden aangeboden. Deze warmtepomp is het meest performante met een COP van 16 bij ideale omstandigheden. Deze inverter warmtepompen werken optimaal vanaf een buitentemperatuur van 14°C à 15°C en kunnen zonder problemen een watertemperatuur van boven de 32°C halen.

Indien je reeds zonnepanelen hebt liggen en de overproductie nuttig wil besteden, is dit een ideale manier om het zwembadwater te verwarmen. Bovendien verbruikt een zwembad overdag energie wanneer de panelen het productiefst zijn. De overtollige elektriciteit wordt zo dadelijk omgezet in schoon en warm water.

Voor de liefhebbers van een winterduik in een warm dampend zwembad hebben we natuurlijk ook warmtepompen die het water tot 30°C en hoger kunnen opwarmen zelfs wanneer het -10°C vriest. De mogelijkheden zijn divers, elke installatie heeft immers ook andere vereisten.

Warmtewisselaar

Een andere methode om het water snel warm te krijgen, ook bij koud weer, is door middel van een warmtewisselaar. Deze kan je plaatsen in combinatie met een gas-, mazoutketel of aardwarmtepomp. Zelfs de combinatie van een warmtewisselaar tijdens de wintermaanden en een elektrische warmtepomp tijdens de zomer is mogelijk. Ook een zonneboiler aangesloten op een warmtewisselaar kan tijdens de lente en zomer voor een warm zwembad zorgen. 

Wel moet er rekening gehouden worden met de plaatsing van de techniek van het zwembad. Deze moet in dezelfde ruimte worden geïnstalleerd als de warmtewisselaar en dus in nabijheid van de ketel of boiler. Dit is niet altijd realiseerbaar of even gebruiksvriendelijk.

zwembad-plaatsen-in-tuin-compass-pools.png

Het verbruik van een zwembad

Het is natuurlijk logisch dat het energieverbruik sterk afhankelijk is van verschillende factoren. De afmetingen van het zwembad, het materiaal van de kuip, de afdekking, de gewenste temperatuur, de afstand tot de warmtepomp, in welke periode het zwembad wordt opgestart, het gebruik  van het zwembad, … . Exact weergeven hoeveel het zwembad zal verbruiken is dus zeer moeilijk. Gelukkig kunnen we wel een fictief voorbeeld stellen:

Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1.000 KW

Het staat buiten kijf dat de afdekking van het zwembad van cruciaal belang is. Want 80% van de warmte verdwijnt langs het wateroppervlak. 

 


Conclusie

Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden om je zwembadwater te verwarmen en hangt alles af van jouw mogelijkheden. We plannen graag een gesprek in om de juiste keuze te maken gebaseerd op de mogelijkheden die jij hebt. Contacteer ons voor een gesprek.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: