Optimale zwembadverwarming: verschillende methoden en energieverbruik onderzocht

Optimale zwembadverwarming: verschillende methoden en energieverbruik onderzocht

Al worden de temperaturen toe en wordt het vooral in de zomers steeds warmer, toch is een verwarming van je water aangewezen om van april tot oktober ten volle te kunnen genieten van je zwembad.Vooral in het voor- en najaar is een watertemperatuur van 30°C en hoger aangenaam.

In de zomer gebruiken we het zwembad vooral om af te koelen en is een watertemperatuur tussen 26°C en 29°C voor velen meer dan voldoende. 

Maar hoe zorg je nu voor de ideale watertemperatuur? We nemen je mee onder water voor een warme plons!

Manieren om je zwembadwater te verwarmen

Om je zwembadwater te verwarmen dien je eerst te bepalen welke bron je wil gebruiken om te verwarmen. Je kan hierin kiezen voor elektriciteit, gas, mazout of met een aardwarmtepomp. Een combinatie tussen deze is ook mogelijk natuurlijk. De tweede vraag is of het hele jaar door wenst te zwemmen of enkel van april tot oktober.

Elektrische warmtepomp

Zo heb je de elektrische warmtepompen die standaard door Compass Pools worden aangeboden. Deze warmtepomp is het meest performante met een COP van 16 bij ideale omstandigheden. Deze inverter warmtepompen werken optimaal vanaf een buitentemperatuur van 14°C à 15°C en kunnen zonder problemen een watertemperatuur van boven de 32°C halen.

Indien je reeds zonnepanelen hebt liggen en de overproductie nuttig wil besteden, is dit een ideale manier om het zwembadwater te verwarmen. Bovendien verbruikt een zwembad overdag energie wanneer de panelen het productiefst zijn. De overtollige elektriciteit wordt zo dadelijk omgezet in schoon en warm water.

Een intelligente sturing, gekoppeld aan een frequentiegestuurde pomp, verbruikt gemiddeld heel wat minder energie dan een standaardpomp. Onze intelligente sturing in functie van temperatuur, gebruik van het zwembad of niet, tijdstip van de dag (capaciteitsplanning), kan je tot 30% op je energiekosten besparen. Vraag naar ons Compass ECO-pakket!

Warmtewisselaar

Een andere methode om het water snel warm te krijgen, ook bij koud weer, is door middel van een warmtewisselaar. Deze kan je plaatsen in combinatie met een gas-, mazoutketel of aardwarmtepomp. Zelfs de combinatie van een warmtewisselaar tijdens de wintermaanden en een elektrische warmtepomp tijdens de zomer is mogelijk. Ook een zonneboiler aangesloten op een warmtewisselaar kan tijdens de lente en zomer voor een warm zwembad zorgen. 

Wel moet er rekening gehouden worden met de plaatsing van de techniek van het zwembad. Deze moet in dezelfde ruimte worden geïnstalleerd als de warmtewisselaar en dus in nabijheid van de ketel of boiler. Dit is niet altijd realiseerbaar of even gebruiksvriendelijk.

zwembad-plaatsen-in-tuin-compass-pools.png

Andere factoren

Andere factoren

Maar er zijn nog andere factoren die ervoor zorgen dat je meer of minder energie nodig hebt om je zwembad te verwarmen:

  • Laat je je zwembad afgedekt of niet. 

  • Kies je voor een solar lamellen afdekking: solar lamellen helpen het water te verwarmen, het gebruik hiervan levert al snel enkele extra graden gratis warmte op! 

  • De ligging van je zwembad

Je kan de energiekosten makkelijk drukken door materiaal te kiezen met een hoog isolatiegehalte. Een monobloc kuip is hierdoor een betere keuze dan bv. kuipen uit beton of metaal. De Compass-kuipen zijn mede door de keramische kern bij de best isolerende kuipen die er zijn op de markt!

Het verbruik van een zwembad

Het energieverbruik is dus sterk afhankelijk is van verschillende factoren. De afmetingen van het zwembad, het materiaal van de kuip, de afdekking, de gewenste temperatuur, de afstand tot de warmtepomp, in welke periode het zwembad wordt opgestart, het gebruik  van het zwembad, … . Exact weergeven hoeveel het zwembad zal verbruiken is dus zeer moeilijk. Gelukkig kunnen we wel een algemene richting aangeven:

Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1.300 kW

Met een inverter warmtepomp en automatische lamelafdekking die wij intelligent kunnen sturen waardoor we de verwarming kunnen optimaliseren in functie van buitentemperatuur, tijdstip van de dag (capaciteitsplanning), … mag je rekenen op een energiekost van € 500  per jaar (gerekend aan 0,38 €/ kW – zie statistieken op dashboard.vreg.be). Vraag zeker naar ons Compass ECO-pakket!

Het staat buiten kijf dat de afdekking van het zwembad van cruciaal belang is. Want 80% van de warmte verdwijnt langs het wateroppervlak. 


Conclusie

Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden om je zwembadwater te verwarmen en hangt alles af van jouw mogelijkheden. We plannen graag een gesprek in om de juiste keuze te maken gebaseerd op de mogelijkheden die jij hebt. Contacteer ons voor een gesprek.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: