Soorten zwembadafdekking

Soorten zwembadafdekking

Een zwembadafdekking heeft heel wat voor- en nadelen en is eigenlijk een must voor elk zwembad. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om een zwembad af te dekken, elk met zijn eigen voor- en nadelen en elk met zijn eigen prijs.

Zie jij de bomen door het bos niet meer? Prima, in dit artikel nemen we elk type zwembadafdekking onder de loep.

Noppenfolie

Een noppenfolie als zwembadafdekking is de meest prijsgunstige oplossing is. Deze afdekking zorgt dat bladeren en dergelijke minder in het water terecht komen en bovendien houdt het ook de verdamping tegen.

De noppenfolie zal echter maar beperkt isoleren in verhouding met andere afdekkingen, waardoor de temperatuur van je zwembadwater sneller zal afkoelen.

Daarnaast is de veiligheid met deze afdekking ook niet gegarandeerd. Het is dus geen ideale oplossing voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Tot slot is er met noppenfolie ook steeds een oprolsysteem zichtbaar. Wanneer je graag van een strakke afwerking houdt, is dit dus niet de beste oplossing.

Veiligheidsafdekking// 4-seizoenen zeil

Deze afdekking bestaat uit een geperforeerd pvc zeil dat gespannen wordt over een inox omkadering die op je boordstenen rust. Door deze omkadering op de boordstenen schermt deze afdekking je zwembad heel goed af en er geen bladeren of ander vuil in je zwembad belandt. 

De isolatiewaarde van een 4-seizoenen zeil is minder dan dat van een rolluik, maar de prijs van dit type afdekking is dan weer interessanter. Tijdens de wintermaanden is een 4 seizoenen zeil ook een prima oplossing.

Wil je graag snel een plons nemen? Dan is deze afdekking niet zo praktisch want het openen en sluiten van het zwembad duurt net iets langer. Gelukkig bestaat er wel een gemotoriseerde manier om het zeil op te rollen waardoor je wat tijd wint.

Wanneer het zeil is opgerold kan je het aan de kant leggen zodat het uit het zicht is, maar het blijft natuurlijk wel opgave om het ergens kwijt te geraken.

Automatisch Lamellen rolluik

Een rolluik bestaat uit verschillende lamellen die in elkaar schuiven en drijft op het water waardoor het een optimale afdekking garandeert. Hierdoor komt er dus ook minder vuil in het zwembad. 

Door de optimale afdekking wordt de waterverdamping van het zwembad en het verlies aan warmte geminimaliseerd. De isolatiewaarde van een rolluik is dan ook top!

Een derde en niet te onderschatten voordeel van deze afdekking is de veiligheid. Een lamellen dek kan in het midden een gewicht tot 100kg dragen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat de draagkracht van de eerste lamellen, indien ze niet ondersteund worden, onvoldoende is.

Het gevaar bestaat er dus in dat wanneer een kind of huisdier hier op het rolluik stapt, ze zullen inklappen waardoor het ze alsnog in het water belanden. Zodra de druk op deze lamellen verdwijnt, wanneer het kind of de hond in het water is gegleden, drijven de lamellen weer op het oppervlak en sluiten ze zo het zwembad weer hermetisch af, een gevaarlijke situatie dus!

Daarom voldoet een lamellendek zonder bijkomende beveiliging niet aan de Franse veiligheidsnorm NF P 90-308. Er zijn beveiligingssystemen die magnetisch of met ingebouwde haken en klik systemen werken waardoor deze veiligheidsnorm zeker gehaald wordt.

Om extra kosten en niet zo flatterende inbouwdelen te vermijden heeft Compass Pools in alle zwembadkuipen, waar een rolluik in verwerkt kan worden, een veiligheidsrand gebouwd. Hierdoor wordt het rolluik volledig rondom het zwembad extra ondersteund waardoor het onmogelijk is dat je kind of huisdier in het water zal belanden

Soorten lamellen

Er bestaan verschillende soorten lamellen die allen aan weerszijde ultrasoon worden dichtgelast. Dit wil zeggen dat er onmogelijk water in de lamel kan dringen. De lucht die in elke  kamer gevangen komt te zitten, zal in elke lamel condens veroorzaken die ook overal zichtbaar is behalve bij de gekleurde pvc lamellen.

De pvc lamellen

Bij dit type lamellen zijn er heel wat kleuren beschikbaar, die je naar eigen smaak kan kiezen. Deze zwembadafdekking is zeker veilig en goed isolerend, alleen zal dit type lamellen het water niet actief opwarmen.

Pvc solar lamellen

De isolatiewaarde en veiligheid van de pvc solar lamellen zijn dik oké. Een extra voordeel is dat deze lamellen je water automatisch zullen opwarmen zonder extra elektriciteitsverbruik.

Polycarbonaat anti alg lamel

In vergelijking met het materiaal pvc heeft polycarbonaat (pc) heel wat extra voordelen.  Enerzijds is er de levensduur, anderzijds de isolatie en geleidbaarheid.

Een polycarbonaat lamel is een duurzaam product! Hieronder een tabel met de belangrijkste eigenschappen van pc:

  Slagvastheid Minimumtemperatuur Maximumtemperatuur
Polycarbonaat 442j/m  -30°C +120°C
PVC 118j/m -10°C +65°C

 

Een ander niet te onderschatten voordeel van de polycarbonaat lamel is het model of het profiel. 

Zoals je kan zien heeft een polycarbonaat anti-alg lamel een extra gesloten kamer. Hierdoor verhogen we de isolerende capaciteit aanzienlijk. Hierdoor wordt de vorming van algen ook vermeden. De open kamer is verduisterd waardoor algengroei in de lamel onmogelijk is.

• Standardprofiel 60x14mm : U = 4.55 W/m²K
• Premium profiel 67,5x16,5mm : U = 3.80 W/m²K

Pvc opbouwrolluik

Dit is een elektrisch rolluik dat bovenop de zwembadrand wordt gemonteerd. Al dan niet met een omkasting rond in de stijl en afwerking naar keuze.

Wat een opbouwrolluik betreft moet men zeer voorzichtig zijn met een solar pvc rolluik. Een solar rolluik zal actief het water opwarmen aan de hand van de zon. Dit rolluik moet dus afgekoeld worden door water. Bij een opbouwrolluik blijft de warmte echter in het opgerolde rolluik of in de omkasting aanwezig. Dit kan zeer nadelig zijn voor het rolluik zelf en de duurzaamheid dus erg verkorten.

Verder mag men ook niet vergeten dat de algengroei tussen de lamellen van een rolluik wordt bevorderd door de warmte. Een rolluik dat opgerold is en helemaal onder water zit in een optimale waterkwaliteit wordt telkens weer ontdaan van algen door de chloor van het zwembadwater. Maar dat is bij een opbouwrolluik dus niet het geval.

Hierdoor is een inbouwrolluik interessanter qua onderhoud en levensduur. Een polycarbonaat solar rolluik daarentegen is veel beter bestand tegen hoge temperaturen en kan dus wel worden opgebouwd.

Wanneer je een mooie en degelijke omkasting rond het rolluik wil, dien je ook wel rekening te houden met een extra kost. Daarom worden nieuwe zwembaden meestal meteen uitgerust met een in het zwembad ingebouwd rolluik.

Voor reeds bestaande zwembaden kan een opbouwrolluik wel een goede oplossing zijn. Bovendien kan de omkasting ook als zitbank fungeren.

PVC inbouwrolluik

Wanneer je de afwerking van je zwembadafdekking toch nét iets strakker wil, bouwen we het rolluik in je zwembad in. Zo blijft alles het netjes uit het zicht terwijl het elektrisch wordt op- of uitgerold. Vanuit esthetisch oogpunt is deze optie zonder twijfel de beste. 

Daarnaast koelt een opgerold inbouwrolluik af in het water en geeft het de opgedane warmte af aan het zwembadwater. Lekker warm dus! Doordat het opgerolde rolluik ook in het water ondergedompeld blijft, is de kans op algengroei veel minder. Maar, elk voordeel heeft zijn nadeel, want een inbouwrolluik neemt wel extra plaats in het zwembad in. 

De rolluikbak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Het is zeer belangrijk dat het rolluik niet bereikbaar is vanuit het zwembad, zodat er niets of niemand kan vast komen te zitten.  De rolluikbak kan bovenaan worden afgedekt met hardhouten tegels of door een onderwater strand. Dankzij het onderwater strand kan de ruimte op de rolluikbak nog aangenaam worden benut.

Winterzeil

Dit soort zeil dient om het zwembad zo goed mogelijk af te dekken tijdens de wintermaanden om een snelle opstart in de lente mogelijk te maken.

Het winterzeil dekt het zwembad af bovenop de boordsteen waardoor bladeren snel weer door de wind wegvliegen. Dit is het grote verschil met een rolluik dat binnen de boordsteen op het water drijft waardoor de bladeren binnen het zwembad blijven. Wanneer ze dan nat en zwaar worden, bestaat de kans dat ze langs de rand van het rolluik tot op de bodem zakken.

Een winterzeil wordt aan de hand van uittrekbare inoxen plugs strak gespannen. Deze plugs worden in de boordsteen geboord en zijn afgrond zodat ze tijdens de zomermaanden geen hinder zullen veroorzaken. Het zeil wordt daarenboven door stevige linten ondersteund om ervoor te zorgen dat het niet gaat doorhangen.

Om een winterzeil goed te plaatsen is er een minimum van 60 cm boordsteen of terras nodig rondom het zwembad. Wanneer je het winterzeil opspant aan de hand van piketten in het gras zal je snel merken dat de spanning op het zeil verminderd waardoor het zeil gaat doorhangen en het alle bladeren als een zak opvangt. 

Of een winterzeil echt een must is zal je na de eerste winter merken. Indien er veel bomen en hagen die bladverliezend zijn rondom je zwembad staan is het ten zeerste aangeraden.


Conclusie

Zoals je ziet zijn er heel wat zwembadafdekkingen mogelijk. Het type zwembadafdekking dat jij kiest hangt voor een groot stuk af van je budget, de veiligheid die je verwacht, het gebruiksgemak en de esthetische afwerking.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: