Een zwembad aanleggen: bouwvergunning nodig?

Een zwembad aanleggen: bouwvergunning nodig?

Voor bepaalde bouwwerken aan of rond jouw woning heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Of indien je dit niet nodig hebt, is er een meldingsplicht bij jouw gemeente. Maar voor bepaalde constructies krijg je dan wel weer een vrijstelling op beiden. Verwarrend? We leggen de situatie voor zwembaden even uit.

De wet voorziet dat je GEEN vergunning nodig hebt voor niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen maximum 80 vierkante meter bedraagt, waarvan 40 vierkante meter overdekt mag zijn. Bestaande niet-overdekte constructies moeten meegeteld worden bij de berekening van die gezamenlijke oppervlakte: vijver, terrassen, ...

Een voorbeeldje

Stel: je hebt al een vijver (15 vierkante meter) en een terras (20 vierkante meter) dan mag je een zwembad van 45 vierkante meter aanleggen zonder vergunning. Want 15 + 20 + 45 = 80! 

De vrijstelling geldt enkel voor de constructies die:

  • geen bouwvolume hebben,
  • niet over dan 1,5 meter boven het maaiveld komen,
  • 1 meter van de perceelgrens verwijderd blijven,
  • minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn,
  • niet in een kwetsbaar gebied liggen.

Je kan dit zelf rustig nalezen op de website van Departement Ruimte Vlaanderen.

Bovenaanzicht werf zwembad

Architect

Voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, is in principe ook de inspraak van een architect verplicht. Zoals je hierboven al kon lezen is dit dus niet nodig als je aanspraak maakt op de vrijstelling van vergunning.

Als je wel vergunningplichtig bent dan heb je alleen een architect nodig wanneer het zwembad groter is dan 150 vierkante meter. Of wanneer het zwembad binnen twee meter afstand van de perceelgrenzen en gebouwen ligt.

Architect nodig?

Toch geen recht op vrijstelling?

Als je niet in aanmerking komt voor de vrijstelling van vergunning dan moet je een een aanvraag indienen bij uw gemeente:

1. Je hebt een vergunning nodig, maar geen architect:

—> Dan gebruik je het aanvraagformulier eenvoudige dossiersamenstelling

2. Je hebt een vergunning nodig én een architect:

—> Dan gebruik je het formulier uitgebreide dossiersamenstelling

Vervolgens zal het schepencollege zelfstandig beslissen over jouw dossier. Soms is er wel een openbaar onderzoek nodig. Dit houdt in dat omwonenden eventueel bezwaar kunnen indienen. Als jouw aanvraag wordt geweigerd kan je in beroep gaan bij de deputatie in kwestie.

Vergeet trouwens niet voor je met de werken begint dat je voor en tijdens de hele duur van de werken een melding aan de straat moet ophangen dat de vergunning is afgegeven. Een afschrift van de vergunning en van het dossier moeten trouwens op het bouwterrein aanwezig zijn.


Dus!

Afhankelijk van de oppervlakte van de niet-overdekte constructies maak je aanspraak op een vrijstelling van vergunning. Meestal heb je dan ook geen vergunning nodig voor de aanleg van je zwembad.

Is er toch twijfel? Of wil je 120% zeker zijn? Neem dan contact op met de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. De medewerkers van deze dienst zullen je graag helpen en zo ben je meteen ook zeker!

Compass Pools begeleidt je van A tot Z bij de aanleg van je zwembad, neem zeker eens contact met ons op.

Contacteer ons

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: