Wat is de beste plaats voor een zwembad?

Wat is de beste plaats voor een zwembad?

Wanneer je een zwembad wil laten plaatsen, moet je een heleboel keuzes maken. Zo heb je verschillende modellen en materialen waar je uit kan kiezen, maar ook de plaats van je zwembad is een belangrijke beslissing. Door hier goed over na te denken, geniet je pas echt 100% van je zwembad.

Om je te helpen, geven we je graag enkele factoren om rekening mee te houden. Zo kies jij de perfecte plaats voor je zwembad!

1. De grootte van je tuin

De grootte van je tuin is een belangrijk onderdeel bij de plaatsing van je zwembad. Heb je een kleine tuin, dan zijn er natuurlijk minder opties. Gelukkig zijn er enkele modellen die perfect passen in kleinere tuinen. Zo wordt het zwembad vaker kortbij of volledig achter het huis geplaatst.

Heb je een grote(re) tuin ter beschikking? Dan heb je uiteraard meer mogelijkheden en vrijheid.

Bij beide gevallen, hou je best wel al rekening met de eventuele extra’s en toebehoren die je wil toevoegen aan je zwembad. Denk bijvoorbeeld aan een onderwaterterras of een poolhouse. Je leest hier meer over in punt 6.

2. De oriëntatie van je zwembad

Om de beste plaats van je zwembad te bepalen, hou je ook bij voorkeur de oriëntatie in je achterhoofd:

Waar krijgt mijn zwembad het meeste zon?

Probeer je zwembad te laten plaatsen waar het zo veel mogelijk in de zon ligt. Dit is niet alleen leuker om te zwemmen, maar de zon zal het water van je zwembad opwarmen, zodat je minder kosten maakt aan je zwembadverwarming.

TIP: De zon komt op in het Oosten en gaat weer onder in het Westen. Je plaatst daarom het zwembad het best Noord-Oost, Oost of Noordelijk in de tuin. 

Schaduwplekken

Samenhangend met het vorige punt, plaats je het zwembad dus best niet in de schaduw. Kijk daarom dus ook vooral naar eventuele schaduwplekken van je woning of gebouwen van je buren (garages, tuinhuizen, ...). 

Ook voor een terras aan je zwembad let je beter op mogelijke schaduwplekken. Want opdrogen in de schaduw zorgt al snel voor het nodige kippenvel.

3. De aanwezigheid van bomen en struiken

Een zwembad plaats je best nooit in de directe omgeving van bomen of struiken. Naast het feit dat ze voor schaduw zorgen, geven bomen of struiken ook vaak extra vuil af.

Om extra onderhoud te vermijden, kies je dus voor een boom en struik vrije omgeving.

4. Zijn er waterratten in het gezin?

En met waterratten bedoelen we niet enkel je kleine bengels die graag in het water spelen, maar ook huisdieren (niet per se ratten daarom ;-)).

Want wanneer er kinderen of huisdieren aanwezig zijn, plaats je het zwembad best zo dat je het altijd kan zien. Plaats het zwembad dus niet achter een hoek of een schutting én liefst ook niet helemaal achterin de tuin. Zo kan je nog altijd tijdig ingrijpen, mocht er een klein ongelukje gebeuren.

Wil je toch liever wat meer zekerheid? Zorg dan dat je zwembad uitgerust is met een lamellenafdekking zodat je kinderen en huisdieren vrij kunnen spelen in de tuin.

5. Genoeg privacy & rust

Om helemaal tot rust te komen en optimaal te genieten van je zwembad kies je een plekje waar je voldoende privacy hebt. Er is niets zo vervelend als je buren die meekijken of het lawaai van voorbijrijdende auto’s die je rust verstoren.

Indien dit het geval is, kan je er voor kiezen om je zwembad wat verder van het huis te plaatsen of kan je een schutting plaatsen. 

Bekijk wel goed de stedenbouwkundige voorschriften van je woning na wanneer je het zwembad verder dan 30 meter van je woning wil laten plaatsen.

6. Denk aan de extra’s

Bij de plaatsing van een zwembad komt er vaak meer bij kijken dan enkel het zwembad. Deze extra’s kunnen ook best veel plaats innemen en de locatie van je zwembad mee bepalen. Hou hier dus ook rekening mee!

  • Eventuele extra’s waar je rekening mee dient te houden:
  • Een poolhouse of ander bijgebouw;
  • Een zonneterras;
  • Een afdekzeil;
  • Een buitendouche;
  • De technische installatie (warmtepomp, filters, … )
  • De afwerking van je zwembad

Contacteer ons

Heb jij dé perfecte plaats van je zwembad al gevonden? Prima! Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Twijfel je nog? Ook prima! Onze adviseurs denken graag mee over je zwembad plannen.

 

                                                                  Contacteer ons

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: