Welke zwembadafdekking past bij jou?

Welke zwembadafdekking past bij jou?

Zwembadafdekkingen bestaan in alle kleuren en formaten, maar hoe kies je er één die jouw noden beantwoord? Een afdekking zorgt voor een hogere veiligheid, lagere energiekosten en is onderhoudsvriendelijk. Door enkele kritische vragen te stellen kom je al snel uit bij de juiste optie.

Met onderstaande tips helpen we je alvast een handje verder!

Welke veiligheidsnorm wil je hanteren

Heb je (klein)kinderen of huisdieren die zich vaak rondom het zwembad begeven? Zorg dan voor een hoge veiligheidsgraad. Je kan je zwembad perfect beveiligen zonder hekken of alarmen.

Voor de hoogste veiligheid is een veiligheidsprofiel cruciaal. Dit profiel bevindt zich ter hoogte van de waterlijn. De afdekking kan hierdoor niet naar onder gedrukt worden wanneer iemand zich op de afdekking begeeft. Let er goed op dat de lamellen breed genoeg zijn zodat ze niet als een harmonica weggedrukt worden.

Handmatige of automatische cover

Niet onbelangrijk is je keuze tussen een handmatige of automatische zwembadafdekking. Dit heeft een enorme invloed op het gebruiksgemak, maar ook op de veiligheid. Een handmatige afdekking drukt de kosten, maar vergt meer onderhoud. Met een automatische afdekking geniet je van een moeiteloos en proper design.

Overweeg je een automatische afdekking? Indien je jouw zwembad nog moet plaatsen kan je kiezen voor een ingebouwde afdekking. Bij een reeds gebouwd zwembad kan je een opbouw afdekking installeren.

TIP: Kies je voor een ingebouwd rolluik? Let erop dat er inspuiters geïnstalleerd worden in de rolluikbak. Hierdoor is er voldoende circulatie en blijft je afdekzeil proper. Deze optie is bovendien ook makkelijker te onderhouden.  

Je materiaalkeuze

Het materiaal van je afdekking heeft invloed op de isolatiewaarde, veiligheid en het esthetische aspect.

Bij een automatische afdekzeil zijn PVC en Polycarbonaat de meest voorkomende opties. PVC lamellen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn veilig. Je kan ook kiezen voor PVC-solar lamellen, deze verwarmen je water extra d.m.v. zonne-energie. Zo zie je jouw energiefactuur dalen en kies je voor een groene oplossing!

De hoogste isolatiewaarde verkrijg je echter met lamellen uit Polycarbonaat. Deze zijn slagvaster, geleiden beter en verwarmen zo het water sneller! Ten slotte zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk en hebben ze een lange levensduur.

Kies je voor een handmatig afdekzeil, dan is een noppenfolie of het 4-seizoenenzeil de standaardoptie. De noppenfolie isoleert relatief goed, maar biedt geen enkele veiligheidsgarantie. Een 4-seizoenenzeil heeft daarentegen een hogere veiligheids- en isolerende factor en beschermt het je zwembad ook beter tegen vuil!


Conclusie?

Met de juiste afdekking bespaar je frustraties, energie en tijd! Neem alle aspecten onder de loep en maak de afweging wat voor jou belangrijk is. Wil je bijkomende informatie? Neem contact op met ons en we helpen je graag verder!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: