Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad?

Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad?

De kost per jaar hangt van een aantal factoren af. Een exact cijfer geven is daarom niet zo eenvoudig. Zo is de grootte van jouw zwembad voor een heel stuk bepalend voor de onderhoudskosten. Het spreekt voor zich dat een zwembad van 11,5m op 4m meer onderhoudskosten vraagt dan eentje van 5,3m op 3,2m.

Maar over het algemeen mag  je voor elk zwembad volgende vier kostenposten verwachten:

  • Kosten voor onderhoud van je zwembad
  • Kosten voor verwarming van je zwembad 
  • Kosten voor onderhoudsproducten voor je zwembad
  • Kosten voor het aanvullen van je zwembadwater

We gaan dieper in op elk van deze kosten.

1. Kosten voor het onderhoud van je zwembad

Om je zwembadwater helder te houden, is een filtersysteem onontbeerlijk. Er zijn verschillende filtratiesystemen, maar de meeste werken met een zandfilter.

Afhankelijk van het debiet dat de filterpomp aankan, zal je deze dus toch vaak enkele uren per dag moeten laten draaien. Tussen april en oktober zal je filterpomp ook langer draaien dan in de winter. Ook telt hier: hoe groter je zwembad, hoe zwaarder je pomp.

Reken in ieder geval zeker op een jaarlijkse kost tussen 400 en 600 euro voor 6 maanden zwemplezier.

2. Kosten om je zwembad te verwarmen

Om van een comfortabel warm buitenzwembad te genieten, hoef je in de Benelux niet te rekenen op de zon. Dat betekent dus dat je je zwembad zal moeten verwarmen. Een comfortabele temperatuur voor je zwembadwater is rond de dertig graden. Hoeveel dat kost? Hoe groter je zwembad, hoe hoger de kosten natuurlijk.

Maar er zijn nog andere factoren die ervoor zorgen dat je meer of minder zal betalen om je zwembad te verwarmen:

Je kan de energiekosten makkelijk drukken door materiaal te kiezen met een hoog isolatiegehalte. Een monobloc kuip is hierdoor een betere keuze dan bijvoorbeeld kuipen uit gewapend beton of metaal. Bij de aankoop van je zwembad kan je het isolatievermogen eenvoudig nagaan door te informeren naar de Lambda- of R-waarden.

Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kw. Voor een gezin komt dat op een kostprijs van 260 euro per jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van de energieprijzen in jouw regio. De warmtepomp verbruikt wanneer de energie opgewekt wordt wanneer er het meeste zonlicht te vangen is.

Tip: Vergeet niet dat de meeste warmte via het wateroppervlakte verdwijnt. Een kwalitatieve afdekking kan dus een pak schelen.

3. Kosten onderhoudsproducten voor je zwembad

De kwaliteit van je water hangt namelijk grotendeels af van bijvoorbeeld de chloorlevels, pH-waarde en ijzer. Deze controleer je door de waarden te meten met testers. Hierdoor kan je jouw waterkwaliteit bijsturen waar nodig (al dan niet automatisch).

Wie niet opteert voor een zelfreinigend systeem zoals Vantage, schaft ook best een zwembadstofzuiger, schepnet enz. aan om het zwembad grondig te reinigen.

Gelukkig zijn alle Compass-pool zwembaden makkelijk te onderhouden dankzij de gladde bekleding. En ze zijn ook nog eens milieuvriendelijker! Omdat bacteriën geen tegelvoegen of kantjes hebben om zich vast te hechten, verbruik je minder producten om het water proper te houden.

Alles samen mag je op jaarbasis tussen de 250 en 400 euro rekenen.

Tip: Als je filtersysteem optimaal werkt, zal ook het verbruik van reiningsproducten lager liggen en dus kostenbesparend werken op lange termijn.

4. Kosten voor het aanvullen van zwembadwater

Elk zwembad verliest een bepaalde hoeveelheid water. In droge zomermaanden waarin het water sneller verdampt, zal je al sneller water moeten bijvullen dan in druiligere lentemaanden.

Zijn jouw kinderen dol op waterspelletjes in en rond het zwembad? Of lig je liefst van al rustig te dobberen op je luchtmatras met een cocktail in de hand? Je snapt het al, de mate van activiteit in het zwembad bepaalt ook hoeveel water er moet vervangen worden.

In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water. Als je dus een volledig zwembad van 60m3 wil vullen, kost je dat in totaal 258 euro. Voor het af en toe bijvullen van je zwembadwater mag je dus op een paar tientallen euro’s per jaar rekenen.


Samengevat?

Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag voor het onderhoud van je zwembad op een bedrag tussen de 1100 tot 1500 euro. Op maandbasis komt dit tussen de 90 tot 125 euro uit. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.

Onthou vooral dat het regelmatig onderhouden van je zwembad je op langere termijn eerder geld zal besparen dan kosten.

Benieuwd hoeveel het plaatsen van een zwembad kost? Ook daar schreven we een blog over.

Wil je het onderhoud van je zwembad liever uitbesteden aan de professionals van Compass Pools? Vraag dan meer informatie over de mogelijkheden.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: