Hoe hou je je zwembadwater kristalhelder?

Hoe hou je je zwembadwater kristalhelder?

De zomer komt eraan en zoals iedereen weet is kristalhelder zwembadwater een absolute must. Maar hoe zorg je daarvoor? En beter nog: hoe hou je het zo.

Om het water helder te houden, moet er gewerkt worden op 2 aspecten: het chemische aspect en het fysische aspect. Een combinatie van deze aspecten zal je het beste resultaat opleveren.


Fysieke aspect

Over het fysieke aspect denk je best al na voordat het zwembad effectief geplaatst wordt. Denk hierbij aan een goede circulatie, filtratie, afdekken van je zwembad. Natuurlijk adviseren wij jullie hier graag in en werken we met de beste oplossing voor ieder zwembad.

 

1.   Circulatie

Een goede circulatie is van essentieel belang. Deze is afgestemd op het volume van jouw zwembad en zorgt voor een regelmatige filtering van het zwembadwater. Er wordt ook gezorgd voor een betere verspreiding van de chemicaliën in het zwembadwater én het zorgt ervoor dat je water sneller opgewarmd zal zijn.

2.   Filtratie

Een ander fysiek aspect is de filtratie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je zwembadwater te filteren: zandfilters, cartridge filters en diatomeeënaarde filters. Voor privézwembaden wordt meestal een zandfilter gebruikt. Hierbij is de volgende regel van kracht: als de filtersnelheid traag is en de substantie in de filter zeer fijn is, zullen de vuildeeltjes beter worden weggefilterd.

Ontdek zeker ons VANTAGE-systeem, een slim systeem met krachtige spuitnozzles dat jouw zwembad vanzelf reinigt.

 

3.   Afdekking

Ook de afdekking van je zwembad speelt natuurlijk een grote rol in het zuiver houden van het water. Dek je zwembad af met een rolluik of een zeil om insecten, bladeren of ongewenste diertjes uit het water weg te houden. 


Chemische aspect

Anderzijds heeft ook het chemische aspect een grote invloed op de kwaliteit van jouw zwembadwater. Een goede ontsmetting zorgt voor de kristalheldere look van je water. Hierbij kijken we naar de pH-waarde en de chloorwaarde.

 

1.   pH-waarde

De pH-waarde bepaalt de zuurtegraad van je water. De optimale pH-waarde ligt tussen de 7,0 en 7,4. Deze waarden worden gemeten met testsets en al dan nodig aangepast met de nodige producten.

2.  Chloorwaarde

De chloorwaarde van je zwembad is een andere belangrijke factor. Chloor heeft een zuiverende werking en vernietigt alle organische vuiltjes die niet weggefilterd kunnen worden. Een alternatieve behandeling is de zoutelectrolyse.

3.   Vlokking

Een extra maatregel die je nog kan nemen is vlokking (bij een zandfilter). Dit zorgt ervoor dat de vuildeeltjes die te klein zijn om gefilterd te kunnen worden, samenklonteren tot een vlok. Daardoor zijn de vuiltjes wel groot genoeg en kunnen ze gefilterd worden in de zandfilter.


Genieten maar!

Een combinatie van deze fysische en chemische aspecten laat jou genieten van het kristalhelder zwembadwater. Zet die cocktails al maar klaar!

Contacteer ons

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: